Μαμά μαμ!

Ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλός, και θέλουμε να εκμεταλευόμαστε κάθε ελέυθερη ώρα της ημέρας με βόλτες και δραστηριότητες έξω, άλλα και όλον τον υπόλοιπο χρόνο, έχω ένα μόνιμο πρόβλημα: Τι σνακ να κρατάω μαζί μου σε περίπτωση που η μικρή πεινάσει! Και πιστέψτε με, σχεδόν πάντα θα ζητήσει φαγητό (Μαμά μαμ!) είτε επειδή είμαστε πολλές ώρες έξω και όντως έχει πεινάσει, είτε επειδή θα δει κάποιο άλλο παιδάκι να τρώει το κολατσιό του.

Για αυτό λοιπόν έκατσα κι έφτιαξα μια λίστα με γρήγορες και υγιεινές επιλογές για τη μικρή μου, ώστε να είμαι πάντα προετοιμασμένη αλλά να υπάρχουν και εναλλαγές!

Φρούτα

Το πιο ευκολο από ολα: μια μπανάνα, ενα αχλαδι κομμένο σε στικς, μήλο κομμένο σε κυβάκια με μέλι και κανέλα – ή και με σκέτη κανέλα, και γενικά ότι φρούτα εποχής είναι διαθέσιμα και αρέσουν στα μικρά σας, κομμένα για ευκολία και έτοιμοι! Υγιεινή επιλογή για έξτρα ενέργεια – ειδικά για τις πρωινές βόλτες!

Λαχανικά

Ωμά λαχανικά κομμένα σε στικς, καροτακια, αγγουρακια, τοματινια κομενα στη μεση, που τα συνοδεύω συνήθως με τυράκι, είτε γραβιέρα γλυκιά κομμένη σε μπαστουνάκια, είτε το γνωστό κι αγαπημένο στρογγυλό κόκκινο τυράκι 😉

Μια επίσης πολύ ωραία επιλογή είναι τα τσιπς λαχανικών. Κόβω πατζάρια, καρότα, πατάτες ή γλυκοπατάτες – ότι έχω διαθέσιμο – σε λεπτές ροδέλες, τα βάζω ένα ένα στο ταψί με λιγο ελαιόλαδο και στο φούρνο, στον αέρα στους 150ºC. Είναι έτοιμα σε περίπου 20′ και η μικρή τρελένεται!

Μπάρες

Μου ακουγόταν δύσκολο αλλά δεν είναι καθόλου. ‘Εχω βρεί δυο πολύ ωραίες συνταγές για μπάρες γιαουρτιού και δημητριακών και τις φτιάχνω κάθε τόσο.

Για τις μπάρες γιαουρτιού χρησιμοποιώ  ένα κεσεδακι γιαούρτι-αγελαδινό με πέτσα, 1κγ μέλι, 1κγ φυστικοβούτυρο, κανέλλα κευλάνης, σταφίδες μαύρες και ένα ψιλοκομμένο χουρμά. Μπορείτε όμως να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά και να κάνετε τη δική σας παραλλαγή. Ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το μέλι και το φυστικοβούτυρο και βάζω το μείγμα σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψάκι όπου έχω βάλει μια λαδόκολλα. Από πάνω ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω ελαφρώς. Βάζω το ταψάκι στην κατάψυξη για 12 ώρες να παγώσει το μείγμα και μετά το βγάζω και κόβω σε μπάρες, τις οποίες βάζω σε ένα σακουλάκι και διατηρώ στην κατάψυξη.

Μετά μπορώ να τις πάρω ανα πάσα στιγμή μαζί μου και είναι ότι πρέπει για τώρα το καλοκαίρι μιας και είναι πολύ δροσιστικές!

Για τις μπάρες δημητριακών χρειάζονται 240γρ.νιφάδες βρώμης,  240γρ.μελι, 200γρ.ταχινι, 1κ.γ.κανελα, 3κ.γ.λιναρόσπορο, και 1 χούφτα σταφίδες. Τα ανακατεύω όλα μαζί (αν είναι πολύ στεγνό μπορείτε να στύψετε και ένα πορτοκάλι) και βάζω το μείγμα στην κατάψυξη για 15 λεπτά τυλιγμένο με λαδόκολλα. Έπειτα στρώνω το μείγμα, κόβω σε μπάρες ή πλάθω μπισκότα, και στο φούρνο για 10′ με 15′ στους 180ºC! Προσοχή στην αρχή μπορεί να είναι μαλακές αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται τραγανές.

Σπιτικά μπισκοτάκια

Όπως και με τις μπάρες, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά μπισκοτάκια, είτε αλμυρά είτε γλυκά, μια μέρα της εβδομάδας που θα έχετε λίγο παραπάνω χρόνο και μετά να τα παίρνετε μαζί σας στη βόλτα. Σας βάζω 2 αγαπημένες και πανεύκολες συνταγές, μία για αλμυρά και μία για γλυκά μπισκοτάκια αντίστοιχα.

Για τα αλμυρά, βάζω 1 κουπα τυρι τριμμενο (ότι έχω), 1/2 κουπα νερο, 1/2 κουπα ελαιόλαδο , 2 κουπες φαρινα, τα πλάθω σαν μπισκοτάκια  και τα ψηνω στους 160ºC για 20′.

Για τα γλυκά, βάζω σε ένα μπολ, 1 κούπα αλεύρι, 1 κούπα βρώμη, μισή κούπα ελαιόλαδο, μισή κούπα στιμμενο πορτοκαλί, 1 βανίλια και 1 κουτάλια σούπας μέλι, ανακατεύω και βάζω το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Μετά πλάθω τα μπισκότα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC μέχρι να ροδίσουν, γύρω στα 20′. Όταν βγουν είναι μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται τραγανά!

Παρασκευές με αυγό

Το αυγό είναι σταθερή αξία της πρωινής μας βόλτας σε διάφορες παραλαγές: βραστό με μπόλικο λάδι και λεμόνι (μόνο έτσι το τρώει βραστό η δεσποινίς), ομελετάκι με τυρί στο αντικολλητικό, αυγομάφιν με διάφορα λαχανικά ή ακόμα και φαγητό που σας έχει μείνει από την πρηγούμενη, ή τέλος κλασικές μπανανοτηγανίτες με αυγό (1 μπανάνα, 2 αυγά και στο αντικολλητικό σαν κλασικες τηγανίτες με λίγο λιωμένο βουτυρο).

Extra tip

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που πολλά – αν όχι όλα – από τα παραπάνω είναι ευπαθή (τυριά, αυγό, αλλά και φρούτα, πίτες κτλ. χαλάνε εύκολα με τη ζέστη) χρησιμοποιώ το θερμός φαγητού της Laken το οποίο είναι πάρα πολύ βολικό για τη βόλτα και διατηρεί πολύ καλά όχι μόνο τα κρύα σνακς αλλά και το ζεστό φαγητό. Για επιπλέον σχέδια και χωρητικότητα μπορείτε να δείτε και εδώ.

*Προσοχή, μερικές από τις παραπάνω συνταγές περιέχουν μέλι, και άρα είναι κατάλληλες μόνο για παιδιά που έχουν κλείσει το πρώτο έτος.

Please follow and like us:

Διαβάστε ακόμα: